Dentistultau.ro: Vezi cabinetul | Vezi preturi | Programeaza-te online

Investim mereu in tehnologie. Peste 3.000 de pacienti au ales sa se trateze la noi pana acum. De ce?


Acceptam si plata cu cardul. Plomba: de la 80 ron / Coroana portelan: de la 500 ron / Detartraj + periaj + polish: 250 ron

Ne gasesti in B-dul Mihai Bravu 64-88, Bl. P7, Sc 1, Parter, Ap 2, Interfon 02, Sector 2, Bucuresti. Vezi harta interactiva!

Servicii

Celule stem recoltate din dintii (de lapte sau definitivi)

Tipareste pagina Trimite prin email Lizibilitate Micsoreaza caracterMareste caractere

In ultima vreme auzim tot mai des despre tratamentele cu celule stem. Simplist vorbind, acestea sunt celule care pot da nastere unor celule specializate, ajutand astfel in procesul de inlocuire a celulelor din organism a caror functie a fost afectata de-a lungul timpului, cu reale beneficii in refacerea organelor umane bolnave. Este cunoscut deja procedeul prin care tinerele mame recolteaza celulele stem din cordonul ombilical al noului nascut. De ce la acel moment? Explicatia e oarecum simpla. Aceste celule stem pot fi "gasite" doar in anumite tesuturi din organism, unele cu existenta finita, cordonul ombilical fiind unul dintre ele.
 
Dincolo de aceste "surse" insa, celulele stem pot fi recoltate si la varste adulte, din organismul nostru. Spre exemplu, ele pot fi recoltate din maduva hematogena, din stratul adipos, dar si din celulele pulpei dentare. Ultima dintre surse este si cea mai noua si care a suscitat un interes deosebit in ultima vreme si datorita metodelor extrem de simple de recoltare.
 
Celule stem din dintii nostri? :-o
Da, teoria confirma faptul ca dintii (pulpa dentara, mai precis) pot fi o sursa importanta de celule stem. Recoltarea se poate face in orice cabinet stomatologic, fara a fi necesara vreo dotare speciala in acest sens, ci doar un chit de recoltare cere se ia de la orice banca de depozitare a celulelor stem si care contine un recipient cu un lichid special in care se va conserva dintele pana ajunge la laboratorul care separa si constata viabilitatea celulelor stem. De la extractia dintelui si pana la criogenarea celulelor nu trebuie sa treaca mai mult de 48 de ore.
 
Procedura de extractie si recoltare a celulelor stem din dinti
Se folosesc dintii de lapte (incisivii si caninii superiori) care vor fi extrasi la primele semne de mobilitate a dintelui. Atentie! Nu este indicat sa se extraga dintii inainte de perioada normala de inlocuire a lor pe arcada intrucat asta ar duce apoi la complicatii de natura ortodontica si de crestere a oaselor fetei copilului.

Este, asadar destul de greu sa gasim momentul optim al extractiei, avand in vedere ca vorbim despre copii de 6-7-8 ani care nu dau atentie primelor semne de mobilitate a dintilor. Si atunci, o alta sursa la fel de buna (numarul celulelor stem recoltate de aici fiind totusi mai mic decat din dintii temporari) sunt dintii inclusi. Avantajul este legat de varsta mai avansata a subiectului de la care se face recoltarea, dezavantajul constand in faptil ca nu exista celulele regeneratoare in primii 20 ani de viata, iar problemele se sanatate care apar in acea perioada nu ar putea fi tratate cu celule stem.
 
Ce se poate face cu aceste celule stem recoltate din dinti?
De interes este si aplicabilitatea tratamentului cu celule stem provenite din pulpa dentara, care in prezent este numai in faza experimentala. S-au creat: dentina, dinti ,odontoblasti, osteoblasti in vitro, insa in vivo tehnica este incerta, deocamdata. Cu siguranta insa ca, in anii urmatori, oamenii de stiinta vor rezolva si aceste aspecte practice deschizand noi orizonturi si modificand pentru totdeauna stomatologia asa cum o cunoastem noi azi.
 
Viitorul? Probabil ca e legat mai mult de regenerarea dintilor, in toate formele lor, decat de orice altceva. Un viitor interesant, mai ales din perspectiva lucratorilor din industria implanturilor si a tuturor procedurilor legate de inlocuirea dentitiei naturale cu una artificiala.
 
 
Aflati cand puteti sa veniti la noi Program cabinet
Luni 12:00 - 20:00
Marti 08:00 - 15:00
Miercuri 12:00 - 20:00
Joi 12:00 - 20:00
Vineri 08:00 - 15:00
Sambata cu programare
Cum ne puteti gasi Date de contact
B-dul Mihai Bravu, nr. 64-88, sc. 1, parter, ap. 2, sector 2, interfon 02 (langa liceul Iulia Hasdeu), Bucuresti, Romania
Vezi harta

Telefoane:
Dr. Alina Cruciat 0722 324 913
Dr. Cristina Frunzulica: 0720 051 998

Tel Fix: 031 4356 780
Email: acruciat@gmail.com