Coroane și punți dentare (porțelan, metal, acrilat)

La noi, coroana metalică costă 150 lei

Programare online
  • Cand pun coroane dentare
  • Materiale folosite pentru coroane dentare
  • Sa scot sau nu nervul?
Coroane și punți dentare
Coroana dentară este o lucrare care îmbunătățește dintele atât estetic cât și funcțional. Regăsește-ți zâmbetul!

Cand pun coroane dentare

Pentru dintii afectati de carii intinse ori modificati de culoare, coroanele reprezinta singura solutie de tratament. Coroanele dentare reprezinta invelisuri ce redau forma coroanei dintelui, restaurand totodata rezistenta dintelui si eliminand disconfortul creat de orice modificare in forma si dimensiunea unui dinte.

Metal, portelan si toate combinatiile posibile

Coroanele pot fi din metal (A), din portelan pe metal (B) ori doar din portelan (C).

A. Cele din metal se folosesc in special pentru zonele laterale, putin vizibile intrucat au o culoare inchisa ce contrasteaza cu culoarea alba a dintilor, avantajele lor constand in pretul mai redus si o rezistenta mare la presiune, precum si o slefuire mai limitata.

B. Cele din portelan pe metal sunt cele mai folosite la ora actuala, redand atat aspectul natural al dintelui cat si duritatea acestuia. Pot fi folosite atat pe dinti slefuiti, in punti dentare ce reconstituie integritatea arcadelor in caz de lipsa a unuia sau mai
multi dinti, cat si pe implante.

C. Coroanele din portelan simplu de folosesc in special in zona frontala datorita aspectului fizionomic superior celor 2 categorii amintite anterior, dar au o rezistenta mai mica la spargere si de aceea se folosesc in specialin zona frontala pentru a reface coroana unui dinte, sau in punti mici de maxim 3 dinti.

Sa scot sau nu nervul?

Exista la ora actuala mai multe tendinte in stomatologia actuala una vizeaza scoaterea nervului sub orice coroana, cealalta, dimpotriva este mult mai rezervata cu scoaterea nervului, limitand aceasta manopera doar la acei dinti afectati in prealabil de carii sau la care slefuirea expune nervul.

In primul caz se elimina durerea insa se distruge sisistemul de aparare al dintelui, acesta devenind mult mai vulnerabil la carii.

In al doilea caz sunt posibile inflamatii ulterioare ale nervului ce necesita indepartarea coroanei si scoaterea nervului, insa dintii odata acoperiti sunt mai rezistenti la carii si inflamatia apare rareori.

De cate ori vin la stomatolog pentru o coroana de portelan?

Acoperirea unui dinte cu o coroana da portelan necesita in general 4 sedinte: una in care se slefuieste (pileste) dintele si se ia amprenta pentru coroana, o a doua in care se face proba metaluluipe care se va pune ceramica, o a treia in care se face proba portelanului (in care pacientul este consultat asupra culorii si formei dintelui iar medicul adapteaza coroana in asa fel incat muscatura pacientului sa nu fie modificata) si ultima etapa in care coroana este cimentata pe dinte refacandu-se astfel integritatea arcadelor.

Nu stati stirbi!

Este obligatorie in toata perioda in care pacientul are dintele slefuit ca acesta sa fie acoperit cu o coroana numita provizorie si care se va inlatura numai in cabinet de catre medic in timpul etapelor intermediare si in final se va inlocui cu coroana definitiva de portelan. Aceasta coroana provizorie are rolul de a proteja nervul in cazul in care s-a pastrat vitalitatea dintelui, va reface integritatea arcadelor dentare atat estetic cat si functional

La noi, coroana metalică costă 150 lei

Programare online