Detartraj – curățirea dinților

La noi, detartrajul costă 250 lei

Programare online
  • Detartraj
  • Ce e detartrajul?
  • De ce se formeaza tartrul?
  • Detartrajul ultrasonic
  • Detartraj manual
  • Cand si de ce se face detartraj?
  • E daunator detartrajul?
Detartraj și periaj profesional
Pentru a putea avea dinții cu adevărat curați vă recomandăm curățarea profesională a dinților, numită detartraj.

Dintii si masinile de spalat 😕

Sufera de boala pietrificarii. Pentru masinile de spalat, am vazut la televizor ca exista Calgon. Pentru dinti, s-a inventat detartrajul, care este manopera prin care tartrul (piatra de pe dinti) este indepartat de pe suprafetele dintilor.

Tartrul reprezinta placa bacteriana depusa pe suprafetele dentare si apoi mineralizata. Procesul de mineralizare este favorizat de saliva cu vascozitate mare, de unele conditii locale cum ar fi obturatii(plombe) ce depasesc marginile cavitatii sau fracturate, de lipsa masticatiei pe dintii respectivi, de lipsa sau incorectitudinea periajului dentar.

Detartraj ultrasonic si detartraj manual

Indepartarea tartrului nu se poate face prin clasicul periaj pe care fiecare pacient il face acasa ci este necesara prezentarea la stomatolog. Detartrajul se poate face prin 2 metode care se completeaza: una ultrasonica si una manuala. Detartrajul ultrasonic se foloseste pentru indepartarea tartrului vizibil pe suprafetele dentare, in timp ce cel manual este folosit pentru tartrul depus pe suprafetele dentare acoperite de gingie.

In timpul detartrajului ultrasonic este posibil sa apara o usoara senzatie dureroasa determinata in special de expunerea radacinilor dentare cu gingia deja retrasa in cavitatea bucala. Aceasta sensibilitate poate persista mai multe zile, pana la o saptamana, fiind declansata de alimente reci sau dulci, ea disparand imediat dupa incetarea actiunii lor.

Detartrajul ultrasonic nu este daunoator smaltului dintilor, actionand doar asupra depozitelor de tartru!

Detartrajul ultrasonic trebuie completat cu cel manual pentru indepartarea depozitelor acoperite de gingie. Pentru aceasta se folosesc instrumente active , actionate de-a lungul suprafetelor radiculare. Ele dau o senzatie de usor disconfort pacientului datorita presiunii pe suprafata dintelui ce trebuie exercitata pentru indepartatea blocurilor de tartru.

Ar fi bine sa repetam experienta

Tartrul odata indepartat se reface, in consecinta detartrajul trebuie facut o data la 6 luni , pentru fumatori fiind recomandat controlul la 3 luni.

In urma detrartajului mai pot ramane totusi mici depozite pe suprafata dintelui , care daca nu sunt indepartate vor fi baza pentru noi depuneri de tartru, ce trebuie indepartate prin polish si peraj profesional. Polishul este de fapt o sablare a dintelui ( se arunca sub presiune o substanta abraziva si apa pe suprafata dintelui) facuta cu bicarbonat de natriu ce are ca efect indepartarea resturilor ramase in urma detartrajului precum si a coloratiilor extrinseci de pe dinte.

Pentru finalizarea detartrajului, se va face si periajul profesional care, pe langa indepartarea in totalitate a depozitelor de pe dinte are si rolul de a schimba gustul sarat ramas pacientului dupa polish.

La noi, detartrajul costă 250 lei

Programare online