Dinți care se mișcă. Parodontoza. Parodontopatie. Parodontita

Vă așteptăm cu drag la cabinetul nostru!

Programare online
  • Parodontoze
  • Mobilitatea dentara
  • Tratamentul parodontopatiilor
Dinți care se mișcă
Ține doar de voi să aveți gingii sănătoase! Aveți mare grijă de igiena cavității bucale dacă fumați, aveți diabet sau sunteți însărcinată!

Cum imi dau seama ca am parodontoza?

De obicei incepe discret. Gingiile sangereaza usor, sunt mai fragile si devin rosii si mult mai sensibile, in final manifestarile extinzandu-se la intreg sistemul de sustinere al dintelui. In cazul cel mai nefavorabil, dintele se mobilizeaza prin pierderea osului care il inconjoara si in final se poate ajunge chiar la desprinderea dintelui. In afara de cariile complicate, parodontita (cunoscuta si ca parodontoza) este cea mai des intalnita cauza a pierderii dintilor de pe arcada la varsta adulta.

Ce e parodontoza?

Parodontita este o inflamatie bacteriana a aparatului de sustinere a dintelui.. Numarul bacteriilor din cavitatea bucala creste, acestea se grupeaza in spatiul dintre gingie si dinte numit sant gingival si ataca atat dintele ( producand carii) cat si gingia. Primele manifestari la nivelul gingiei au fost descrise anterior. Urmatoarea faza, in lipsa instituirii tratamentului, o reprezinta retractia gingiei si inflamarea acesteia, precum si adancirea santului gingival, acesta transformandu-se in punga gingivala.

Doar printr-un periaj clasic cu periuta dentara este dificil de curatat acest spatiu, el devenind locul ideal de colectare si inmultire pentru bacterii. Odata cu inmultirea bacrteriilor, si distrugerea tesutului care sustine dintele creste, aparand mobilitatea. De asemenea, odata cu bacteriile, in pungile parodontale se retentioneaza si resturi alimentare care sunt supuse proceselor de putrefactie, aceasta explicand mirosul meplacut pe care il are gura pacientilor parodontopati.

Ce ma face vulnerabil in fata parodontozei?

Alti factori favorizanti al aparitiei parodontozei sunt fumatul, diabetul zaharat necontrolat prin tratament si sarcina.

La ce sa ma astept in cursul tratamentului?

Pentru un tratament eficient al parodontozei medicul trebuie sa evalueze foarte bine starea gingiilor, sa masoare adancimea pungilor gingivale precum si sa evalueze gravitatea mobilitatii dintilor afectati.Radiografiile sunt deosebit de valoroase in aceste cazuri, ele evidentiind pierderea osoasa din jurul dintilor. Scopul tratamentului parodontal este indepartarea bacteriillor si a tartrului si refacerea dimensiunilor normale ale santului gingival, astfel eliminandu-se cauzele care au dus la apritia parodontitei.

Aceasta se poate realiza in prima faza printr-un detartraj cu ultrasunete completat de detartraj manual. Uneori, atunci cand pungile sunt foarte adanci este necesara realizarea acestei manopere doar dupa expunerea dintelui printr-o incizie, facuta sub anestezie locala.

Dupa 2-3 saptamani de la tratament se reevalueaza starea gingiei si sunt indepartate eventualele depozite bacteriene care s-ar fi putut reface.De asemenea, cand defectele osoase din jurul dintelui sunt importante este necesara aditia de os, aceasta imbunatatind considerabil stabilitatea dintelui.

Tine doar de voi sa aveti gingii sanatoase!

Succesul tratamentului parodontozei depinde in cea mai mare masura de pacient, de atitudinea pe care acesta o are fata de igiena cavitatii bucale. Trebuiesc facute atat periajele clasice, clatiri cu ape de gura cu clorhexidina, folosirea atei dentare, precum si prezenatrea periodica la stomatolog pentru detartraje si periaj profesional.

Exista vaccin magic care alunga parodontoza?

Nu exista vaccinuri magice impotriva parodontozei, ele pot doar, dupa indepartarea bacteriilor, sa creasca rezistenta gingiei la agresiunea microbiana.

Vă așteptăm cu drag la cabinetul nostru!

Programare online