Extracția dinților

La noi, extracția dentară are prețuri începând de la 40 lei

Programare online
 • Mi-am scos un dinte la ce sa ma astept?
 • Ce sa fac dupa ce mi-am scos un dinte?
 • Sfaturi post extractie
Extracția dinților
Este important să ascultați atent și să urmați indicațiile medicului care v-a facut extracția dentară.

Mai intai trebuie sa ascultati atent si sa urmati indicatiile medicului care v-a facut aceasta manopera. Totusi, un numar foarte mare de pacienti sunt prea speriati si prea impresionati incat nu pot sa retina toate informatiile care le sunt date de stomatolog imediat dupa ce le-a fost facuta o extractie.

Astfel, in lipsa unei liste scrise care sa ii ghideze perioada imediat urmatoare unei asfel de interventii, pot face greseli care sa ingreuneze vindecarea si chiar uneori sa determine aparitia de complicatii.

Bineinteles ca si in aceste cazuri vindecarea va aparea incele din urma (in cele mai multe din cazuri), caci organismul uman este asa construit incat prin sisteme proprii sa poata repara si vindeca ranile, insa dupa o perioada mult mai lunga decat normal si dupa mai multe dureri si calmante decat normal si probabil cu costuri mari in economia osului care se reface dupa extractie (ceea ce ar fi un element foarte important atunci cand ne gandim ca dupa ce extragem un dinte, de regula ne punem problema si cum il vom inlocui, iar in zilele noastre implanturile sunt cea mai eleganta optiune, care insa necesita si o forma adecvata a crestei osoase).

Asadar este foarte important sa urmam cativa pasi foarte simpli care pot sa conteze enorm:

 • Tineti strans compresa cu care plecati de la medicul stomatolog timp de o ora, ea ajuta atat la protejarea initiala a cheagului de sange proaspat format inlocul ramas dupa extractia radacinilor (alveola) cat si la oprirea sangerarii. Dupa o ora aruncati compresa la gunoi si nu o inlocuiti cu nimic! Daca dupa aceasta ora sangerarea nu s-a oprit este bine sa sunati stomatologul si sa intrebai ce sa faceti. Nu ignorati sangrarile prelungite.
 • 2 ore dupa momentul extractiei nu aveti voie ca mancati sau sa beti nimic pentrua nu infecta rana.
 • Nu clatiti abundent si sub nici o forma nu umblati cu vreun obiect in rana – am avut pacienti care erau nedumeriti de ce nu ramane un loc gol acolo si incercau sa elimine din alveola cheagul abia format apoi se minunau de ce sangereaza. 🙂
 • Nu consumati lactate 2-3 zile dupa extractie (lactatele sunt un mediu excelent pentru dezvoltarea microbilor).
 • Nu luati antibiotice dupa ureche! Sunt pacienti care daca simt o usoara durere dupa ce anestezia dispare se gandesc ca au infectie si iau antibiotice fara a consulta stomatologul. Daca aveti dubii ca este totul in regula dupa o extractie nu va tratati singuri acasa ci mergeti la cabinet pentru ca medicul sa va spuna daca este sau nu nevoie de trtament cu antibiotice.
 • Calmante puteti lua chiar dupa ce trec cele 2 ore de la extractie in cazul in care aveti dureri, insa atentie ce calmante luati si mai ales mancati inainte!
 • Atunci cand mancati, dupa cele 2 ore de la extractie, nu consumati alimente foarte reci sau foarte fierbinti pentru ca ele pot distruge cheagul format in alveola pe baza caruia se face vindecarea.
 • Daca sunteti fumator este foarte important sa prelungiti cat mai mult intervalul intre momentul extractiei si prima tigara pentru ca si nicotina poate provoca infectarea cheagului si intarzierea vindecarii.
 • Nu intrerupeti igienizarea dintilor in seara zilei cu extractia decat daca aceasta a avut loc cu mai putin de 3 ore inainte de culcare, insa nu insistati cu periuta in zona extractiei.

La noi, extracția dentară are prețuri începând de la 40 lei

Programare online