Ce înseamnă cabinet steril? Cum se face sterilizarea într-un cabinet stomatologic?

Vă așteptăm cu drag la cabinetul nostru!

Programare online
Cabinet dentist sterilizat
Nici un stomatolog nu trebuie să neglijeze curățenia și sterilizarea propiului cabinet.

M-am gandit mult daca sa scriu sau nu despre sterilizarea in cabinetul meu.

O discutie cu o prietena m-a determinat insa sa va scriu mai multe despre subiect. Subiectul era „stiu eu pe cineva care a luat hepatita B de la stomatolog”. La momentul respectiv m-am revoltat si am luat apararea tagmei, dar ulterior mi-am dat seama ca mitul poate avea si cauze reale. In fond, e imposibil sa nu existe si stomatologi care, din Dumnezeu stie ce motive, neglijeaza curatenia si sterilizarea propriului cabinet.

Asa ca, pentru informarea cititorilor mei, iata cateva lucruri importante pe care ar trebui sa le stiti, atunci cand intrebati stomatologul daca ar putea exista riscul infectarii cu anumite boli din cauza instrumentarului stomatologic nesteril.
Pasii pe care ii urmam noi in procesul de sterilizare (desi unii ne-au spus ca suntem mai catolici decat papa in directia asta) sunt urmatorii:

1. Dupa folosire, instrumentele sunt clatite sub jet de apa calduta, fiind indepartate astfel urmele de sange de pe ele.

2. Imediat dupa primul pas, instrumentele sunt puse in solutie de orocid 2% (antiseptic fara aldehide), timp de minim 60 de minute.

3. Dupa ce au trecut cele 60 de minute, instrumentele se scot din solutia de orocid si se clatesc din nou sub jet de apa calduta, apoi se spala individual cu o perie si cu pasta abraziva pentru indepartarea tuturor corpilor straini de pe ele.

4. Urmeaza un nou proces de clatire si uscare, apoi instrumentele se ambaleaza in pungi autoclavile care se vor sigila. In aceste pungi se plaseaza si markeri suplimentari de sterilizare, care isi schimba culoarea cand instrumentarul a parcurs intregi procesul de sterilizare.

5. Pungile astfel ambalate sunt trecute in autoclav, unde stau 30 de minute la o temperatura de 180 de grade si presiune de 2,1 bari.

6. Imediat dupa finalizarea procesului de autoclavare, pungile sunt datate si puse in dulapurile speciale pentru ele. Ulterior, la fiecare folosire, se iau din dulapul respectiv si se utilizeaza pentru urmatoarea procedura stomatologica. Pungile astfel sterilizate auun termen de valabilitate de 2 luni de la momentul sterilizarii. Toate instrumentele care depasesc acest termen fara a fi folosite sunt reambalate si resterilizate.

Instrumente sterile
Instrumentele care nu pot fi schimbate pentru fiecare pacient sunt sterilizate cu izorapid.

Foarte important!

Instrumentele care intra in contact cu gura pacientului si care nu pot fi schimbate pentru fiecare pacient (turbina, contraunghi, spray de aspiratie, piesa de mana a aparatului de detartraj etc), precum si alte suprafete ce vin in contact cu pacientul sau cu instrumentarul si care nu pot fi autoclavate sunt curatate dupa fiecare pacient cu solutie concentrata de izorapid.

Acesta este procesul de sterilizare pe care il pargurgem zilnic cu o parte din instrumentarul nostru, folosit in ziua respectiva pentru pacientii curenti. E important sa intelegeti ca fiecare medic stomatolog ar trebui sa faca acelasi lucru.

Cu prietenie,
Alina
DentistulTau.ro

Vă așteptăm cu drag la cabinetul nostru!

Programare online